Kosthold

Når du trener mye, er det særlig to ting du skal passe på. Det første er at du må spise riktig mat – det vil si mat som bygger opp kroppen din. Gjør du ikke det, blir du aldri så god som du egentlig har mulighet til. Det andre er at du må spise ofte og tilpasse maten i forhold til treningen sånn at du ikke blir slapp og giddeløs når du egentlig skal være på topp.

Spis ofte og riktig

Spis rett etter at du har stått opp. Det stabiliserer blodsukkeret og får kroppen din i gang. Er det vanskelig å spise tidlig på dagen, så velg noe flytende. Smoothies eller drikkeyoghurt med frukt og müsli er bra.

Store måltider – særlig med brus, søtsaker og kaker – gjør at blodsukkernivået i kroppen forandrer seg veldig mye. Store svingninger i blodsukkeret gjør deg både slapp og ukonsentrert. Derfor skal du spise litt mindre, men ofte; ikke la det gå mer enn 3-4 timer mellom hvert måltid. I tillegg må du velge mat som holder blodsukkernivået så jevnt som mulig. Mindre sukker og mer grovt brød hjelper godt!

Pass på at du har med deg mat som kan brukes som mellommåltider, i treningsbagen. Frisk frukt, rå gulrøtter, nøtter, smoothies, müslidrikker og youghurt med eller uten korn er kjempeflott å spise mellom andre måltider.

Spis variert

Alle idrettsutøvere bør spise noe fra hver av disse gruppene hver dag for å få i seg nok næringsstoffer:
1 Brød og korn
2 Poteter, ris, nudler og pasta
3 Grønnsaker
4 Frukt og bær
5 Fisk, kjøtt og egg
6 Melk, yoghurt og ost
7 Matfett

Slik skal fordelingen av mat være til et vanlig middagsmåltid:

1/3 grønnsaker/salat
1/3 fisk/kjøtt
1/3 ris/pasta/poteter

Hvis du trener mye utholdenhet, skal fordelingen være sånn:

1/4 grønnsaker/salat
1/4 fisk/kjøtt
1/2 ris/pasta/poteter