HISTORIE

Bedre kosthold blant barn og ungdom

Rocka Mat gir informasjon til ungdom, foreldre og trenere om hvorfor og hvordan de enkelt kan lage og spise sunn og god mat. Målet er å endre kostholdsvaner blant ungdom gjennom konkret informasjon på ungdommens premisser, samt gjennom tips og råd til foreldre/trenere for servering av sunne alternativer på ulike idrettsarrangement. Barnehager og skoler er også et viktige målgrupper.

Fedme og sykdom skyldes dårlig kosthold

Fedme og overvekt blant ungdom skyldes i hovedsak fysisk inaktivitet og dårlig kosthold. Overvektig ungdom fortsetter å ha mer enn dobbelt så stor risiko for sykelighet og død av hjerte/karsykdom i voksen alder – også om vekten reduseres. I tillegg er sykdommer som skyldes overvekt, ofte noe man må fortsette å leve med selv om fedmen forsvinner. Kostholdet må bedres for å forebygge vektøking og sykdommer, og vi har sett at det er behov for tiltak som når ungdommen bedre enn det man har gjort frem til i dag.
Vi vet at om man spiser sunt, er fysisk aktiv og ikke røyker så kunne vi ha forebygget 80% av all hjerte og kar sykdom, 90% av diabetes type 2 og 30% av kreft.

Vi snakker til idrettsungdom

Over en million av medlemmene i Norges Idrettsforbund er under 25 år. Idrettsungdom oppfattes ofte som rollemodeller, og vi har valgt å bruke idretten som inngangsport for å spre budskapet. Andre kampanjer har vist at man da også når de som ikke er aktive. Idrettsungdom har et ekstra motiv for å spise sunt, og i deres miljø er det lettere å se den direkte sammenhengen mellom mat og prestasjoner. På idrettsarenaer selges det imidlertid altfor mye sukkerholdige varer som brus og kaker, og alt for lite frukt og grønnsaker.

Vi bruker enkle virkemidler

Vi har etablert konseptet Rocka Mat med budskapet «Rocka Mat er mat som virker». Det handler om få ungdom til å lære mer om sunn mat – lære nok til at de skal vite hva de skal spise, og hvorfor. Rocka Mat har fått en særpreget design som gjør det lett å kjenne igjen og fristende å ta i bruk. Kompliserte tema er gjort såpass enkle at det er mulig å forstå dem for folk flest.

Rocka Mat skal være til stede på idrettsarrangement rundt om i Norge hvor vi holder foredrag og deler ut informasjonsmateriell. Foreløpig har vi t-skjorter, klistremerker, plakater og web med oppskrifter og gode råd om kosthold.

Etter hvert vil vi utvide konseptet til å gjelde alle, inkludert voksne. Vi har et uttalt mål om å bedre fremtidig folkehelse gjennom et bedret kosthold til alle.

Behovet

Rocka Mat starta ved at vi fulgte våre barn på idrettsarrangementer hvor det i all hovedsak ble servert direkte prestasjonsnedsettende og usunn mat. En nettside ble etablert for å presentere gratis oppskrifter på gode, enkle og sunne matprodukter. Flere idrettslag har benyttet dette med stor suksess. På tross av tilgjengelige oppskrifter har mange i en årrekke etterspurt ferdige produkter som kan kjøpes i butikk enten til eget bruk eller til bruk på idrettsarrangementer. Lanseringen av Rocka Mat er et forsøk på å tilfredsstille behovet i markedet.
 
VÅRT MÅL er å forbedre folkehelsen og for å lykkes må vi ha forskjellige strategier! Å forandre livsstilen som voksen er ekstremt vanskelig. For å lykkes må vi begynne med de yngste. Du MÅ ha med deg de gode vanene når det gjelder kosthold og fysisk aktivitet siden barndommen. Våre barn fortjener kun det beste for å lære, vokse og ikke minst å ha riktig energi når de skal prestere!
 
Våre produkter har vi utviklet sammen med profesjonelle kokker og vårt motto er at det skal være sunn mat som virker og som smaker godt.
Vi er stolte av å gå fra forskning og finne gode løsninger på papir til virkeligheten og nå kunne tilby sunn, kortreist mat til folk i farten!